Életmódváltás~ II.Tegyél rendet a lelkedben!

by - 14:46

Hasonló bejegyzést nem rég írtam. Ott inkább a gyógyulás folyamatáról írtam, itt viszont a lelki béke fontosságáról beszélek a mindennapi életünkre vetítve. Mielőtt tovább olvasnál, olvasd el vagy olvasd el újra ezt a bejegyzést: Teremtsd meg a a lelki békédet!

Fontos, hogy felismerd, hogy beteg vagy. Ne érezd szégyennek a lelki betegséget. Az ilyesfajta betegségek (depresszió, szorongás stb.) játszanak közre abban, hogy rossz a közérzeted. Ha nem is vagy mélyen benne ezekben a betegségekben, akkor is kell tartanod egy lelki vizsgálatot. Vagy rájössz, hogy a lelki békéddel nincsen semmi gond és akkor nyugodt szívvel mehetsz a harmadik pontra, vagy itt még meg kell hogy állj, hogy annyi időt szánj a gyógyulásra, amennyit szükségesnek érzel. Megint hangsúlyozom, hogy csak akkor tudsz életmódot változtatni, hogyha apró lépésekben haladsz előre. Ne érezd rosszul magad attól, hogy több időre van szükséged erre a folyamatra. Miután megtanultad a gyógyulás fázisait olvasd tovább, hogy miért is fontos a lelki béke megteremtése.

II. Tegyél rendet a lelkedben!

Ide is tökéletesen tudjuk hasznosítani a füzetes vagy naptáras szokásunkat. A lelki béke megteremtésével foglalkozó bejegyzésemben összefoglaltam már, hogy mire is kell odafigyelnünk, ha az életünk során olyan helyzettel állunk szemben, ami nem okoz számunkra örömöt. Ha szükséges akár minden napunkról írhatunk pár sort. 
  • Mi okozott örömet? 
  • Mi nevettetett meg?
  • Mitől lett jobb a napom? 
  • Mit tanultam ma?
  • Min tudnék változtatni, hogy nekem jobb legyem?
  • Mit tudnék még a környezetemért tenni?
  • Ha rossz napom volt, mi tette azzá?
  • Mivel tudnám ezt megváltoztatni?
Ezek és hasonló kérdések segíthetnek neked a mérlegelésben. Ha a napjaidból egy órát tudsz arra szánni, hogy átnézd az aznapi történéseket és átgondold őket, akkor már sok terhet veszel le a válladról. Ebbe az egy órába, ha belefér tervezd meg a következő napi feladataidat is. Hidd el sokkal könnyebb lesz átlátnod a napi teendőidet.

Hidd el, hogy a lelki békédet megtartani a legegyszerűbb. Itt csupa olyan dologgal kell csak foglalkoznod, ami örömet szerez neked, szívesen csinálsz, amit magadért teszel. Most olvashatsz egy pár tippet tőlem, hogy szerintem mivel lehet a napodat jobbá tenni.


1. Ébredj boldogan!
Jó, persze ki kel boldogan akkor, ha mellette szól az ébresztő? Itt sokat számít az is, hogy mennyit aludtál. Pont dolgozni keltem fel az egyik hétvégi napon és arra keltem, hogy ki vagyok pihenve, pedig éjfélkor feküdtem le (fél nyolckor keltem). Nagyon megvoltam lepődve, nem számítottam erre. Aztán eszembe jutott, hogy óraátállítás volt és ezért aludtam egy órával többet. És milyen sokat jelentett ez a plusz egy óra. 

Tehát próbálj meg más gondolatokkal felkelni. Magadért teszel többet, ha megváltoztatod a hozzáállásodat. Örülj neki, hogy felkelhetsz, hogy új lehetőségek várnak. Szóval... Számold ki mikor kell lefeküdnöd ahhoz, hogy számodra ideális óraszámot aludj. Kelj fel és tedd a következőket.

  • Nyújts egy nagyot! Alvás közben a testrészeid elgémberednek vagy néha el is zsibbadnak és ez jót tesz neki, jobban is fogod érezni ettől magadat.
  • Van akit a reggeli zuhany ébreszt fel, bár vannak akik ezt a téli hidegben nem igazán preferálják. A lényeg viszont az, hogy tölts el annyi időt a fürdőszobában, amennyire szükséged van ahhoz, hogy felébredj.
  • Valaki a fürdőszoba előtt szereti ezt csinálni, de én nem ennek vagyok a híve. Ha te nem így szereted, akkor cselekedj kedved szerint. Tehát most jön a reggeli. Az lenne a legoptimálisabb, ha nyugalomban otthon tennéd meg, de ha erre nincs lehetőség, akkor se felejtsd el elvinni magaddal a munkahelyedre/suliba és időt szánni arra, hogy nyugodtan elfogyaszd. 
  • Készülődés közben hallgass egy kis inspirációszenét és hangolódj rá a napra.


2. Tedd jobb hellyé azt a környezetet, ahol a legtöbb idődet töltöd!

Sokan vannak, akik olyan iskolába vagy munkahelyre járnak, ahol nem érzik jól magukat. Erre van egy nagy véglet: Hagyd ott azt a helyet, ahol nem érzed jól magadat. Vagy.... Tedd jobb hellyé. Nem mindig van lehetőségünk ezen a dolgon változtatni, de jobbá lehet tenni. Próbálj meg barátokat szerezni vagy ha van rá lehetőséged olyan helyeket csinálj magadnak, ahol ki tudsz egy picit kapcsolódni, amikor erre szükséged van. Ha ezzel a ponttal nincs semmi gondod, akkor nem is kell ezzel foglalkoznod.:)

Ha otthoni környezetről van szó, akkor pedig ott alakíts ki magadnak olyan helyet, ahol tudsz pihenni vagy inspirálódni, amelyik hely a legközelebb áll a szívedhez.

3. Válogasd meg, hogy kikkel veszed magadat körül!

Nagyon meghatározó szerepe van a barátaidnak az életedben. Ha sok negatív emberrel veszed magad körül, akkor csak a rosszat vonzod be az életedbe. Persze mindenkinek vannak rossz időszakai, nem is arra akarok célozni, hogy azt a barátodat felejtsd el aki éppen ilyen helyzetbe került, mert lehet, hogy pont te tudsz rajta segíteni. Vannak bizonyos embertípusok, akik egyszerűen semmiben nem látják meg a jót és a szépet. Saját magukat mérgezik ezzel és sajnos környezetüket is. 

Töltsd a szabadidődet olyan emberekkel akik megnevettetnek és mosolyt csalnak az arcodra.  A legfontosabb olyan embereket találni, akikben bízhatsz is és segítenek, ha szükséged van rá. Az ilyen személyeknek ne félj elmondani azokat a dolgokat, amik nyomják a lelkedet. Szívesen meghallgatnak és talán tudnak egy-két jó szót szólni. Ha kölcsönösen vagytok egymás támaszai, akkor jobban fogod érezni magadat, hogy tudod, nem vagy egyedül. Talál egy olyan személyt, aki inspirál és motivál a céljaid elérésében. Ne hagyd, hogy bárki is lehúzzon vagy elbizonytalanítson. Sok a gonosz ember, akik látszólag melletted vannak, de a sikereidet rossz szemmel nézik és manipulálnak, hogy úgy bukj el, hogy azt hidd, hogy a te hibád.

4. Csinálj több olyan dolgot, ami kikapcsol!
Próbálj meg minél többször a hobbijaiddal foglalkozni. Persze megesik, hogy egy-egy időszakodban túl sok a fontos teendőd, ami nem vár halasztást, de a saját érdekedben találnod kell rá ilyen időszakban is a héten egy pár órát a kikapcsolódásra. 


5. Egy hosszú nap után...
Én azt javaslom, hogy amint hazaérsz kezdd azzal, hogy vegyél egy forró fürdőt. Főleg a téli napokon lehet kellemes kikapcsolódás. Szabadidőd függvényében töltsd el itt idődet. Miután kicsit relaxáltál, ha időszerű edd meg uzsonnádat vagy a vacsorádat. Ezek után állj neki a fontos elvégezendő teendőidnek. Lefekvés előtt szánj időt arra, hogy átértékeld a napodat és olyat csinálj, ami kikapcsol. Próbálj meg időben lefeküdni, hogy ki tudd pihenni magadat.

+1 Minden rajtad múlik!
Minden fejben dől el. Próbálj meg minden rossz körülmény ellenére is pozitív maradni. Mindig a legnehezebb helyzetekből tanulunk a legtöbbet és gondoljunk bele, hogy ezeket a tapasztalatokat tudjuk az életünk folyamán a leghatékonyabban alkalmazni. Higgyünk abban, hogy a legtöbb nehézség értünk van és nem ellenünk. Én hiszek a sorsban, abban, hogy minden mindig úgy alakul, ahogy annak lennie kell. Persze az ember érző lény, sok helyzetet nagyon nehezen él meg, de nem nyomhatja rá a bélyegét az életviteledre. 

Legyél mindig önmagad. Ne függjön a hangulatunk az időjárástól, a pénztől vagy mások véleményétől. Persze nekem is sokszor nehéz mikor megkérdőjeleznek a terveimben valamit, vagy éppen el akarnak tántorítani az ötleteimtől, mondván, hogy én úgyse leszek képes véghez vinni stb. Akkor van a legjobb dolgod, ha ezek a negatív vélemények tőled távol álló emberektől érkeznek, hiszen azt még ki tudod zárni. A gond ott kezdődik, ha rokonról van szó. Ha nagyon zavar a véleményük kérd meg őket, hogy ne mondják és beszéld meg velük, hogy miért is fontos neked. A szeretteid biztos megértik, hogy neked ez fontos.

Életmódváltás~ III. Tegyél rendet otthonodban! (hamarosan)


You May Also Like

0 megjegyzés